Friday 15 November 2013

PAVLOVA

Resepi Pavlova Mudah

by Puan Bardboo on March 22, 2012
Assalamualaikum.
Dah lama sebenarnya saya nak kongsikan cara membuat pavlova ni, tapi asyik tertanggu-tangguh je. Sebenarnya cara buat pavlova mudah je. Bahan yang diperlukan pun sikit. Bahan asas resepi pavlova adalah putih telur dan gula. Sebab tu pavlova ni manis. Ok jom kita tengok resepi pavlova kat bawah ni:
resepi pavlova
Yang pukul sehingga putih berkilat tu adalah seperti dalam gambar kat bawah ni:
resepi pavlova
Dan untuk pastikan meringue kita tu betul2 dah menjadi, kena pastikan:
1) bila kita angkat pemukul tu, akan keluarlah bentuk tanduk macam ni:
resepi pavlova
2. meringue tak terjatuh bila bekas diterbalikkan
resepi pavlova
Bila dua benda ni dah OK, step seterusnya adalah letakkan adunan tu atas baking paper.

Gambar kat bawah ni plak bila dah siap dibakar:
Dan akhir sekali adakah sesi menghias pavlova sebelum dimakan. Masa first time buat, saya hias satu pavlova tu terus. Tapi bila kali kedua buat, potong dulu kepada beberapa bahagian. Dan bila nak makan barulah hias dengan krim dan buah. =)
Amacam, senang je kan? So jangan lupa cuba resepi pavlova ini ye. Tapi jangan makan selalu. Nanti tak pasal-pasal dapat kencing manis pula. Hehe.

No comments:

Post a Comment