Resepi Pavlova Mudah
Assalamualaikum.
Dah lama sebenarnya saya nak kongsikan cara membuat pavlova ni, tapi asyik tertanggu-tangguh je. Sebenarnya cara buat pavlova mudah je. Bahan yang diperlukan pun sikit. Bahan asas resepi pavlova adalah putih telur dan gula. Sebab tu pavlova ni manis. Ok jom kita tengok resepi pavlova kat bawah ni:
Yang pukul sehingga putih berkilat tu adalah seperti dalam gambar kat bawah ni:
Dan untuk pastikan meringue kita tu betul2 dah menjadi, kena pastikan:
1) bila kita angkat pemukul tu, akan keluarlah bentuk tanduk macam ni:
2. meringue tak terjatuh bila bekas diterbalikkan
Bila dua benda ni dah OK, step seterusnya adalah letakkan adunan tu atas baking paper.
Gambar kat bawah ni plak bila dah siap dibakar:
Dan akhir sekali adakah sesi menghias
pavlova sebelum dimakan. Masa first time buat, saya hias satu pavlova tu
terus. Tapi bila kali kedua buat, potong dulu kepada beberapa bahagian.
Dan bila nak makan barulah hias dengan krim dan buah. =)
Amacam, senang je kan? So jangan lupa
cuba resepi pavlova ini ye. Tapi jangan makan selalu. Nanti tak
pasal-pasal dapat kencing manis pula. Hehe.
No comments:
Post a Comment