Friday 15 November 2013

BLACK BOTTOM CUPCAKES

Kali ni aku nak share resepi Black-bottom cupcake with cheese cream filling. Mula-mula rasa macam nak try sebab tak susah pun. Senang je. Tapi bila dah buat. wow sedap sangat. hehe.


Cupcake ni senang dan unik sangat resepinya. Kenapa? sebab tak perlu guna telur, butter atau susu pun. Ada orang cakap namanya Wacky Cake. Tak tahu kenapa. Maybe dicipta waktu Perang Dunia ke-2. Hehe. Walaupun takde susu, butter atau telur, tapi yang bestnye.. Rasa cupcake ni sangat moist, spongy with gooey taste. Rasa coklat yang sedap datangnya dari serbuk koko bukan dari melted choc.


BAHAN-BAHANNYA:

Cream cheese filling:

227gm cream cheese (suhu bilik)
1/3 cup ( 65gm ) gula
1 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanilla

( INDIAN VERSION) sebab India takde cream cheese. hehe.

625gm curd kemudian ditapis selama sekurang-kurangnya 7jam
perahan 1/2 biji lime
65 gm gula
1 biji telur
1/2 sudu kecik esen vanilla


Chocolate cupcakes:

1 1/2 cups ( 195gm) tepung gandum
1 cup (200gm) gula - aku guna 150gm gula sahaja.
1/3 cup (30gm) serbuk koko
1 sudu kecil baking soda
1/4 sudu kecil garam
1 cup (240ml) air
1/3 cup (80ml) minyak sayur
1 sudu besar white vinegar (cuka)
1 sudu kecil esen vanilla.


CARA-CARANYA:

Untuk cream cheese filling:

Gunakan electric mixer atau hand mixer, mix cream cheese sampai smooth. Kemudian tambah telur, gula dan esen vanilla. Mix lagi sampai creamy dan smooth.

Untuk chocolate cupcake:
1) preheat oven 177 c.

2) Dalam bekas besar, ayakkan tepung + serbuk koko + gula + garam + baking soda + garam dan kacau.

No comments:

Post a Comment